Zweminstructeur

Leidt op voor alle gangbare opleidingswegen en zwemdiploma's in de branche! Onder certificering van Nationale Raad Zwemveiligheid

Werken met kinderen is leuk en geeft heel veel voldoening! In ons waterrijke land is iedereen er wel van overtuigd dat leren zwemmen noodzakelijk is voor onze kinderen. De kinderen leren zwemmen in een zwembad met verschillende waterdieptes of in een zwembad met alleen diep water. De opleiding Zweminstructeur leidt op voor beide typen zwembaden en dus zwemles. Uitgangspunt is tevens een kindvriendelijke en veilige manier van leren zwemmen met een logische opbouw. Met een vooral praktische insteek, leer je zwemles geven met de meest moderne inzichten en aanpakken. De nadruk binnen deze opleiding ligt op de opleidingsweg voor 4-, 5,- en 6-jarige kinderen. Tijdens de opleiding worden verschillende zwemwerkplannen en zwemlesmethodes behandeld. Hierdoor krijg je een brede basis. Na het volgen van de opleiding ben je in staat om zelfstandig zwemles te geven aan kinderen en volwassenen in zowel particulier als schoolverband.  Je kunt dan zwemles geven voor opleidingswegen met een oplopende waterdiepte maar ook voor de leerwegen in dieper water. Hierdoor kun je bij alle zwembaden aan de slag.
 • Inhoud
 • Planning
 • Inschrijven
 • Examen
 • Structuur
 • Download & Links

Klik op bovenstaande tabbladen voor meer informatie over planning, inschrijven enz. Zie hieronder voor de inhoudelijke informatie.

Heb je de online informatie sessie over de opleiding Zweminstructeur nog niet bekeken? In deze presentatie van
13 minuten kun je zien wat het betekent om in een zwembad te werken en wat er allemaal bij komt kijken om het certificaat Instructeur Zwem ABC te behalen. Klik hier om de online informatie sessie te bekijken.
 

De opleiding

Het beroep

De cursist

 


Instapvoorwaarden
Leeftijd minimaal 16 jaar, redelijke zwemvaardigheid. Redelijke beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift.

Studieduur & stage
De opleiding duurt ongeveer 9 maanden en bestaat uit 10 lesdagen van 6 uur of 15 lesavonden van 4 uur. Daarnaast loop je tijdens de duur van de opleiding in totaal 90 uur stage (BPV) in een zwembad. Deze 90 stage-uren zijn onder te verdelen in 30 klokuren assisteren bij de zwemlessen, 20 klokuren zelfstandig lesgeven van delen van de zwemlessen en 40 klokuren zelfstandig lesgeven. Alle 90 stage-uren zijn onder begeleiding van een gecertificeerde zwemonderwijzer(es). Naast deze 90 uren die je aan de zwemlessen besteed moet je er rekening mee houden dat er nog uren bijkomen voor het invullen van de praktijk-opdrachten en het voorbereiden en evalueren van de zwemlessen. Voor de gemiddelde leerling betekent dit een studiebelasting van 5 tot 8 uur per week. Suggestie: verdeel je stage over meer baden. Elk bad heeft zijn eigen manier van werken, zo kun je vergelijken en leer je meer. 

Onderwerpen

 • Didactiek van het lesgeven
 • veiligheid tijdens de les
 • Het lesgeven aan met name jonge kinderen
 • Methode leren zwemmen in oplopende waterdiepte
 • Methode leren zwemmen in diep(er) water
 • Plannen en organiseren van de zwemlessen
 • Communicatie met de ouders
 • Trainingsleer
 • Diploma C

Lesmateriaal
We werken met een opleidingsboek plus BPV (Stage) map. Bij aanvang van de opleiding ontvang je het boek wat ook digitaal te downloaden is middels een persoonlijke inlogcode. Op deze manier kun je vanuit het lesboek ook digitaal de opdrachten maken en ondersteunende filmpjes en doorlinks bekijken.

Afronding & certificering
 Klik voor meer informatie en de exameneisen op het tabblad "Examen" bovenaan deze pagina. Wanneer alle onderdelen voor het examen positief beoordeeld zijn ontvang je het Certificaat ‘Zweminstructeur’ certificeerbare eenheid 3 van de Nationale Raad Zwemveiligheid. 

Nb. op het moment van het examen dien je in het bezit te zijn van een geldig certificaat Zwemmend Redden voor Zwembaden van de Reddingsbrigade.  Dit is geen onderdeel van de opleiding Zweminstructeur. Indien je nog niet in het bezit bent van een geldig Zwemmend redden voor Zwembaden certificaat kun je deze aanvullend volgen via NBZ of zelf regelen bij een Reddingsbrigade  bij jou in de buurt.  Let op, van dit certificaat van de Reddingsbrigade kan niet afgeweken worden, andere certificaten worden niet geaccepteerd volgens het examenreglement! NBZ heeft de opleiding Zwemmend Redden voor Zwembaden gepland op elke locatie waar ook lifeguard gepland staat. Daarnaast wordt deze extra gepland op diverse locaties bij voldoende interesse. Klik hier voor alle informatie over de opleiding Zwemmend Redden voor Zwembaden en daarna op het tabblad planning voor alle geplande opleidingen!

Nb. op het moment van het examen dien je een geldig EHBO of Medic First Aid diploma te tonen.  Dit is geen onderdeel van de opleiding Instructeur Zwem ABC. Indien je nog niet in het bezit bent van een geldig EHBO/MFA certificaat kun je deze aanvullend volgen via NBZ of zelf regelen bij een EHBO vereniging bij jou in de buurt. Klik hier voor de lijst met voorbeelden van de diploma's/certificaten die op dit moment hiervoor erkend zijn. Let op, van deze lijst kan niet afgeweken worden, andere EHBO-certificaten worden niet geaccepteerd volgens het examenreglement! NBZ heeft de opleiding Medic First Aid MFA gepland op elke locatie waar ook lifeguard gepland staat. Klik hier voor alle informatie over de opleiding Medic First Aid en daarna op het tabblad planning voor alle geplande opleidingen!

Start
De opleiding start jaarlijks in oktober en maart op verschillende plaatsen in Nederland (bij voldoende aanmeldingen).
Zie tabblad "planning" voor de geplande opleidingen. 

Cursuskosten (inclusief lesmateriaal)
€ 1.590,00 
Opleidingen in het kader van de BeroepsOpleiding zijn vrijgesteld van BTW

 

 

Deze opleiding valt onder voorwaarden STAP -Budget. Dit houd in dat je mogelijk € 1.000,-- vergoed kunt krijgen, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en perioderegeling STAP Budget. Kijk of je hiervoor in aanmerking kunt komen, lees meer

WiZZ-leden krijgen 10% korting* bij opleidingen en trainingen van NBZ. *Alleen op cursusgelden en
niet in combinatie met andere kortingen. 
Klik hier voor alle mogelijke financiële voordelen.

Examengeld praktijkexamen plus theorie-examen onder certificering NRZ
€ 225,00 
Opleidingen in het kader van de BasisBeroepsOpleiding zijn vrijgesteld van BTW

Planning
Klik op het tabblad planning hierboven voor een volledig overzicht van de geplande opleiding tot Zweminstructeur.

 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief